A lenti publikáció a Clinical Nutrition Experimental – ban jelent meg 2020. júliusában, az első koronavírus hullámot követően.  A koronavírus okozta betegség morbiditása, és mortalitása igen magas, különösen csökkent immunfunkciójú idős -, illetve krónikus betegségben szenvedő egyéneknél. A Covid-19 esetében is beindulnak a katabolikus folyamatok a szervezetben, ugyanúgy mint más betegségeknél. A betegek szupplementálása -, ezen belül is a megfelelő összetételű aminosavbevitel kiemelt jelentőséggel bír. Speciális aminosavak, úgymint az L-Glutamin elősegíti a megfelelő immunválasz kialakulását.

A glutamin a szervezetünkben előforduló leggyakoribb aminosav. Elsődleges energiaforrása a gyorsan osztódó sejteknek, ezek közé tartoznak az enterociták, fibroblastok, lymphociták, valamint a macrophágok. Antioxidáns szerepe is van, részt vesz a Glutation szintézisében, és a HSP (heat-schock protein) képzésben.

A tanulmány célja a koronavírusos, légúti érintettséggel kórházba kerülő betegek megfigyelése volt L-Glutamin szupplementációt követően. Vizsgálták többek között a kórházi tartózkodási időt, illetve az intenzíves ellátás szükségességét. 30 – 30 beteget választottak be a vizsgálatba, hasonló klinikai státusszal, kor-, és nem szerinti megoszlással (12 nő, 58,2 ± 8,4; 14 nő, 58,8 ± 7,4). A tápláltsági állapot felmérése NRS – 2002 segítségével történt. A glutamin kiegészítésben részesülő csoport naponta 3 alkalommal kapott 10 g L-Glutamint por formájában a táplálékhoz keverve.

Eredmények: A kórházi kezelés időtartama a glutamin csoportban 1,5 nappal kevesebb volt (p 0,005), valamint az intenzív ellátás szükségessége a glutamin csoportban szignifikánsan alacsonyabb volt (p 0,038).

A fentiek rávilágítanak arra, hogy a mai járvány helyzetben sem szabad megfeledkeznünk a táplálásterápiáról, ezen belül is azokról a speciális immunmoduláns tulajdonsággal rendelkező micronutriensekről, mint például a glutamin. A megfelelő tápláltsági állapot, a minőségi klinikai táplálás segíti a betegeket a szövődmények elkerülésében, és a mielőbbi gyógyulásban.

 

Effect of oral L-Glutamine supplementation on Covid-19 treatment

Mahir Cengiz, Betul Borku Uysal, Hande Ikitimur, Erkan Ozcan,

Mehmet Sami Islamo_glu, Emre Aktepe, Hakan Yavuzer, Serap Yavuzer*