Effectiveness of glutamine in the management of oral mucositis in cancer patients: a meta-analysis of randomized controlled trials

Tzu-Rong Peng1 & Hung-Hong Lin2 & Li-Jou Yang1 & Ta-Wei Wu1,3; Supportive Care in Cancer (2021) 29:4885–4892

Received: 25 November 2020 /Accepted: 7 February 2021

A kemoterápia, és a sugárterápia nemcsak a rákos sejteket károsítja, hanem hatása érinti a szervezet egyéb sejtjeit is, ezen belül a hatás a gyorsan osztódó sejteknél a legkifejezettebb. A száj nyálkahártyájának gyulladása az egyik leggyakoribb mellékhatása ezeknek a kezeléseknek. Kialakulása dóziscsökkentéshez, vagy akár a terápia felfüggesztéséhez vezethet. A radio-kemoterápiával kezelt betegek 40 % - ánál a mucositis súlyos formája alakult ki. Továbbá kiemelten súlyos mucositis fordulhat elő a fej -, nyak régiójának a besugárzása esetén. A szájnyálkahártyájának gyulladása súlyos fájdalommal jár, táplálkozási nehézségekhez -, felülfertőződéshez vezet, ezáltal befolyásolja a betegek életminőségét, valamint terápiás lehetőségeiket.

A glutamin hatékonyságát számos tanulmány bizonyította az orális mucositis megelőzésében és kezelésében daganatos betegeknél.

A glutamin szupplemetáció csökkenheti a nyálkahártya gyulladások gyakoriságát, valamint annak súlyosságát. Laboratóriumi körülmények között vizsgált állatmodell kísérletekkel kimutatták, hogy glutamin adása mellett csökkent a citotoxicitás okozta nyálkahártya gyulladás előfordulása, illetve súlyossága.

Egy 2016 – ban megjelent metaanalyzis szerint a glutamin csökkenti a sugárterápia okozta mucositis előfordulását fej -, nyak tumoros betegek esetében. Egy másik közelmúltbéli 2019-es metaanalyzis a daganatos betegek körében előforduló szájnyálkahártya gyulladásokat vizsgálva nem talált szignifikáns összefüggést a glutamin szupplementációval kapcsolatban.

Tekintettel több tanulmány különböző eredményeire a szerzők az eddig rendelkezésre álló adatok alapján metaanalyzist végeztek, megvizsgálva a glutamin hatékonyságát a megelőzésben, és a 3 -as, és 4 -es stádiumú kemo -, és vagy sugárterápia által kiváltott nyálkahártya gyulladás kezelésében tumoros betegeknél. A metaanalyzis tartalmazza az összes 2020 júniusáig megjelent tanulmányt a PubMed, Cochrane, Library, és Embase publikációiból. A közleményeket két független bíráló vizsgálta felül. Csak azok az elemzések kerültek be, melyek megfeleltek az alábbi kritériumoknak:

  1. véletlenszerű beválogatás;
  2. glutamin profilaktikus -, vagy kezelési csoportok és kontroll csoport megléte;
  3. kemo -, vagy sugárterápia által kiváltott mucositis;
  4. daganatos -, felnőtt korú betegek.

Világosan leírják a betegek bevonási -, valamint kizárási kritériumait, a mucositis stádiumait és kezelési eljárásait.

A szerzők 162 publikációt töltöttek le, ebből 27 cikket értkeltek tovább, melyek összesen 16 különböző kísérletet tartalmaztak. Ez összesen 1199 beteget jelentett. A 16 -ból 13 elemzés profilaktikusan alkalmazott glutamin adását vizsgálta, további 3 pedig kezelési fázisban. A mucositisek súlyossága 3. vagy 4. (közepesen súlyos, súlyos) stádiumú volt. Az eredmények szerint az orális glutamin adás szignifikánsan – 47 %-kal - csökkentette a nyálkahártya gyulladás kockázatát, illetve annak súlyosságát. A továbbiak szerint a glutamin jelentősen csökkentette a 3. fokozatú szájnyálkahártya - gyulladás kockázatát, összesen 48% - kal. A súlyos -, 4. fokozatú mucositis is csökkent, de nem szignifikánsan. Az alcsoportok elemzése alapján a 3., és a 4. stádiumú nyálkahártya gyulladásos csoportok eredményei mind javulást mutattak.

Kifejezettebb hatást találtak a sugárterápiás csoportban. Bizonyos tanulmányok korlátai, többek között a kis mintaméret, és az ebből származó következetlen eredmények kiküszöbölésére szolgál ez a mostani metaanalyzis. A kutatási eredmények összevonása, ezáltal a mintaméret megnövelése megerősítették a glutamin jótékony hatásainak igazolását.

Más vizsgálatok, pl állatkísérletek a serum glutamin szint, és a stressz szoros összefüggését tárták fel. Az elemzések között szerepelt 9 és 21 nap közötti használati periódus több helyen, ezen belül 9 – 13 nap, de akadt 21 napon túli tartomány. Ez szintén nehezítette az eredmények megfelelő elemzését, zavarta az egységes mintaszámot.

Összeségében ez a metanalyzis feltárta a glutaminterápia hatékonyságát a kemo -, valamint a sugárterápia okozta nyálkahártya gyulladás megelőzésében, és kezelésben, de a szerzők javasolják a jövőben nagyobb betegszám bevonásával történő vizsgálatok elvégzését.

 

Mucositis 3 -, 4 stádium