A Wond Medicine 2017 – ben megjelentetett egy összefoglalót az arginin sebgyógyulásra gyakorolt hatásairól decubitussal kezelt betegek körében. A szerzők: J.C.L. Neyens PhD, E. Cereda, PhD, Professor több közleményt jelentettek meg ebben a témakörben.

A decubitus egy igen gyakori, és nehezen kezelhető szövődmény a mozgásukban korlátozott betegek körében. A gyógyulási hajlamot külső -, és belső tényezők befolyásolják. Külső tényező pl. a nyomás, dörzsölés, vagy az inkontinencia, belső tényezők közé soroljuk többek között az életkort, a rossz mentális állapotot, vagy az alultápláltságot. Az alultápláltság, vagy malnutríció a felfekvések kialakulásának egyik fő rizikófaktora.

A tanulmányban 2001 és 2015 között zajló 7 RCT (randomizált, kontrollált vizsgálat), és 4 CT (kontrollált vizsgálat) eredményeit tették közzé. Az elemzések követésének időtartama 2 héttől a teljes gyógyulásig tartott. A minta nagysága 16 és 245 fő közé esett, életkoruk 37 és 92 év között változott. A betegek mindegyikét különböző stádiumú nyomási fekéllyel kezelték (II -, III -, IV – stádium). A vizsgálatban résztvevők arginin tartalmú táplálékkiegészítőt kaptak szájon keresztül (3-9 g arginin). Elemezték a teljes gyógyulásig eltelt időt, a sebzáródás idejét, a sebméret területének a csökkenését, az ápolási időt, illetve a felhasznált kötszer mennyiségét. Tizenegy vizsgálatból tíz mutatott ki pozítiv eredményt az arginin supplementációt követően.

A szerző felveti a minták heterogenitásának a problémáját, miszerint az alultápláltság fennállása igen gyakori ezeknél a betegeknél, így a táplálás már önmagában javuló sebgyógyulási eredményeket produkálhat. Egy nagyobb 1. szintű vizsgálatot emel ki (n=200 fő), melyben a két csoport összehasonlító elemzésénél ezt figyelembe vették. Ebben a tanulmányban mindkét betegcsoport enterális táplálásban részesült. A cikket lezáró következtetésben a szerzők megállapítják, hogy az argininnel, és mikroelemekkel történő táplálék kiegészítés elősegíti a nyomási fekély gyógyulási folyamatát.

 

Link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213909516300404